PDA

View Full Version : Transfer bani din RO in SUA


Ruxandra
06-28-2004, 07:04 PM
O sa vi se para ciudat , dar pe mine ma intereseaza transfer de bani din Romania in America , lunar si cu comision mic.
Cine stie ceva despre acest subiect este rugat sa raspunda.
Multumesc.

Boema
06-28-2004, 08:02 PM
Virament din contul de la BCR in contul bancar american cu wire transfer, costa 10 dolari de fiecare trimitere... la 3 luni odata te-ar avantaja mai mult.

Care stiti mai ieftin?

Ruxandra
06-28-2004, 08:21 PM
Tana draga , ma bucur cand citesc ceva scris de tine , indiferent la ce rubrica scrii.
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns si am sa fac un drum la banca sa vad ce se poate face , fiindca astia de aici de la noi de la banci nu prea se pricep , dar daca le dai o idee se agata de ea si rezolva. (sper)
Iti urez o saptamana buna pe placul inimii tale.

Boema
06-28-2004, 08:29 PM
si eu iti urez asemenea

de BCR sunt sigura, banca a trimis recent- in luna mai- in aceste conditii

am uitat sa-ti spun ca ajunge INTR-O ZI-peste noapte...

e mai bine decat cand trimiti din America in Ro...

Gianina
06-29-2004, 08:42 AM
Sau ai putea sa-ti faci un cont de card in care sa ti se vireze respectivii bani, cardul sa fie la tine si tu sa poti scoate in strainatate. Doar ca preferabil ar fi sa aiba marca "Visa" ca vad ca asta le place americanilor. Noi am avut un astfel de card de la BRD, in valuta, Visa International, si a fost acceptat peste tot la magazine dar si pentru a scoate bani de la ATM. Si comisionul e mic daca platesti cu el in schimb e mai mare daca scoti bani de la ATM. Nu mai stiu cat erau comisioanele dar poti merge la banca sa te interesezi.
Gianina

Misoti
07-07-2004, 01:36 PM
Buna Gianina, spune-mi te rog sunt agreate si carduri VISA emise de BCR? Nu am experiente cu BRD si parca cineva aici pe forum se plangea de serviciile lor. Voi cum a-ti procedat la plecare cu banii? A-ti luat mai mult cecuri (de la ce banca?),carduri, cash?
Urmaresc mult raspunsurile tale.Multumesc mult.

Gianina
07-07-2004, 05:51 PM
Buna Gianina, spune-mi te rog sunt agreate si carduri VISA emise de BCR? Nu am experiente cu BRD si parca cineva aici pe forum se plangea de serviciile lor. Voi cum a-ti procedat la plecare cu banii? A-ti luat mai mult cecuri (de la ce banca?),carduri, cash?
Urmaresc mult raspunsurile tale.Multumesc mult.
Nu conteaza de cine e emis cardul VISA ci doar sa fie cu insemnul VISA. Si bineinteles sa aiba literele in relief (dar cred ca toate Visa au) pentru ca in anumite locuri nu scaneaza cartea de credit ci au nevoie de a o aplica pe niste hartii. Pentru ATM e oricum ar fi buna.
Noi am procedat la plecare asa cu banii: o parte i-am luat pe un card Visa in dolari(de la BRD) iar restul i-am luat cash la noi si i-am declarat atat la iesirea din Ro cat si la intrarea in US. Aveti insa mare grija sa nu depasiti suma de 10.000 USD/persoana pentru ca vamesii romani va vor taxa, fie amenda, fie spaga, noi am ales a doua varianta.
Am incercat si sa luam cecuri de calatorie de la City Bank dar am renuntat la ele pentru ca n-aveau decat cecuri mici ca suma si asta ar fi insemnat sa scriem la ele pana ne plicitisim.
Gianina

Sid
07-08-2004, 12:00 AM
Poti cumpara cecuri de calatorie si prin BCR.
In Bucuresti te poti duce la BCR-Universitate, care este sediul central.
Trebuie sa anunti cu o zi inainte cate cecuri cumperi a doua zi.
Daca ai euro ii poti transforma in dolari la aceeasi banca prin licitatie inter-bancara (stiu cei de acolo, dar trebuie sa insisti pentru asta si trebuie sa deschizi un cont la ei). Servirea este prompta si fara sa stai prea mult la coada.
Pe mine nu m-au intrebat cati bani am la mine la iesirea din Ro.

Misoti
07-08-2004, 08:03 AM
Cati dolari putem avea cash asupra noastra doi adulti si un copil fara sa avem probleme la vama cu amenda sau spaga?

Gianina
07-08-2004, 09:32 AM
Cati dolari putem avea cash asupra noastra doi adulti si un copil fara sa avem probleme la vama cu amenda sau spaga?
10.000 dolari de persoana cash, atat prevede legea. Din pacate nu stiu daca asta se aplica si la copii, ar fi bine sa suni la aeroport si sa ceri cu serviciul vamal si sa intrebi daca poti lua aceasta suma si pentru copil.
Gianina

Misoti
07-08-2004, 10:17 AM
Multumesc Gianina, oricum nu am curajul sa plec cu o suma mare cash si solutia cu cardul pare OK.
Cu bine.

Shaguna
07-08-2004, 12:19 PM
Acum cateva luni am mai raspuns la aceasta intrebare, citand din legea americana a vamilor.



Trimis: Lun Dec 15, 2003 8:28 am** *Titlul subiectului:

Citat:

You may bring into or take out of the country, including by mail, as much money as you wish. But if it's more than $10,000, you'll need to report it to Customs. Ask the Customs officer for the Currency Reporting Form (CF 4790). The penalties for not complying can be quite severe.

"Money" means monetary instruments and includes U.S. or foreign coin currently in circulation, currency, traveler's checks in any form, money orders, and negotiable instruments or investment securities in bearer form.

http://www.cbp.gov/xp/cgov/travel/leavingarrivinginUS/vacation/know_beforeu_go.xml



In concluzie: suma totala (insumand toate instrumentele de plata "la purtator" insirate mai sus) pe care o puteti duce cu voi , fara a plati nimic, este de 10,000$ de persoana. Puteti duce mai multi bani, dar trebuie declarati atat la plecarea din Romania cat si la sosirea in US.

Drum bun !

Shrek
07-08-2004, 04:32 PM
As vrea si eu sa stiu cum se pot transfera in sens invers (USA - Romania) sume mici, lunar, cu comision mic. Multumesc.

Cezar
07-08-2004, 05:23 PM
Ar fi citeva variante si anume:

western union : http://www.westernunion.com/index_consumer.asp?country=US

moneygram : http://www.moneygram.com/


Si mai spunea cineva ca daca vrei sa trimtzi bani regulat spre Romania, aici este un link unde gasesti ceva informatii:

http://paginaloteristilor.ro/forum/viewtopic.html?t=133

Shaguna
07-09-2004, 01:04 AM
Mai exista inca o solutie, valabila insa numai in cazul in care se trimit banii familiei, sau cuiva in care se are deplina incredere.

Presupune mai multa munca "pregatitoare", insa in felul acesta se plateste cel mai mic comision.

Despre ce este vorba ?

1. Persoana sau persoanele din US deschid un checking account, la una din bancile care le asigura cel putin 2 carduri bancare ce au pe ele sigle VISA, pot fi folosite ca si credit card dar sunt de fapt debit cards, luand banii direct din contul lor de checking.

2. Trimit unul din cele 2 carduri persoanei din Romania careia vor sa ii transfere fondurile lunar, impreuna cu PIN-ul necesar folosirii ATM-urilor.

3. Persoana din Romania retrage sume in lei direct de la ATM-urile existente peste tot in tara, la cursul valutar practicat de catre BCR pentru tranzactiile interbancare, care este mai MARE decat cel practicat de casele de schimb la cumpararea valutei de la populatie.

4. Persoanele din US platesc pentru fiecare astfel de tranzactie o suma cuprinsa intre 1 si 2 $, iar daca banca ofera acest serviciu, isi pot urmari pe internet contul pentru a vedea cand si cati bani au fost scosi de pe card.

Ultima oara cand am "scos bani" de la un ATM din Romania limita era parca 5milioane de lei ( cam 150$) cu suma maxima zilnica de 10 milioane.

Faceti o comparatie intre comisionul platit si cat taxeaza Western Union sau MoneyGram pentru transferul a 100$ ( exact 10$). In plus, desi banii ajung in Romania aproape instantaneu, nu pot fi ridicati de catre beneficiar decat in timpul orelor de program ale insitutiilor partenere Western Union sau Money Gram, in cele mai multe cazuri fiind vorba de banci. Mai nou, atunci cand se trimit bani din US, cel care trimite plateste in dolari, iar beneficiarul primeste sumele in EURO!

Acum o luna am trimis prin Money Gram niste bani, cursul de referinta USD/Euro folosit a fost de 0.7957

Ruxandra
08-12-2004, 02:01 PM
Noi am completat cereri La Banc Post pentru carduri Millenium , ca de-astea au ei.
Nu stim cum o sa arate si daca o sa aiba litere in relief.
Or fi bune?
Care stiti ceva va rog frumos raspundeti.
Multumesc.

Gianina
08-12-2004, 07:53 PM
Daca au sigla Visa, nu trebuie sa va faceti probleme ca vor fi acceptate aproape peste tot. Daca nu au sigla Visa, atunci veti putea sa scoateti doar bani de la automat si eventual in cateva magazine.
Gianina

Lily
08-12-2004, 10:54 PM
Sunt acceptate cardurile Mastercard?
Va intreb asta pentru ca Raiffeisen Bank emite doar astfel de carduri pt. valuta.

Cezar
08-13-2004, 04:17 AM
tragetzi o privire si aici:

http://news.softpedia.com/news/1/2004/August/9265.shtml

Danut
08-15-2004, 06:07 PM
De exemplu ,daca vom avea suma de 25000$ ptr. 4persoane ,ce suma recomanzi sa punem ptr. cheltuieli ( tip cont, banca , card toate celea..) ? Cu suma ramasa( daca mai ramane) ce ne sfatuiesti sa facem ? Sa inteleg ca este mai convenabil sa ramana in banca in RO , in lei ? Te rog sa ne dai mai multe detalii financiare .

multumesc ,

danut sau rodi

Ruxandra
08-15-2004, 07:06 PM
Daca vrem sa transferam o suma mai mare de 10 k rudei noastre din US , cum ne sfatuiti s-o facem si as vrea sa stiu daca ea detinand suma asta trebuie sa plateasca taxe sau impozite pentru ea.
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Gianina
08-15-2004, 08:32 PM
Daca vrem sa transferam o suma mai mare de 10 k rudei noastre din US , cum ne sfatuiti s-o facem si as vrea sa stiu daca ea detinand suma asta trebuie sa plateasca taxe sau impozite pentru ea.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Parerea mea Ruxandra este sa o duceti acea suma cu voi cand plecati, sub forma cecurilor de calatorie. De ce? Pentru ca puteti cumpara cecuri de calatorie fara comision bancar si le puteti transforma apoi in cash aici tot fara comision. Cu mare grija insa ca nu toate bancile lucreaza fara comisioane la cecurile bancare. De ex, Citibank nu percepe comisioane la cecuri dar Citibank nu exista, din cate stiu eu decat in Bucuresti si Timisoara.
Prin transfer bancar se percep comisioane.
Prin carduri in valuta, se percep de asemenea comisioane la plati sau retrageri de numerar.
Si ar mai fi varianta cash, sa mergeti cu banii asupra voastra, cu grija insa sa nu depasiti 10.000 dolari de persoana.
Gianina

Ruxandra
08-17-2004, 09:31 AM
Multumesc frumos Gianina.
Avem motivele nostre pentru care vrem sa trimitem banii inainte si nu stau sa le insir aici.
De aceea nu vrem sa facem CEC-uri de calatorie despre care s-a scris la infinit pe forum , deci stim.
Tana mi-a spus despre wire transfer , la care cei de la banca s-au uitat ca vitelul la poarta noua.
Singura solutie este sa punem banii pe cardul Millenium si sa-i scoatem acolo.
Cardul Millenium se alimenteaza aici numai in lei , iar in US se convertesc in dolari.

cos12
12-09-2006, 05:59 PM
Buna. Am obtinut si noi vizele, dar avem o dilema. Cum este mai avantajos si mai sigur sa ne transferam banii in SUA. Am vandut apartamentul si am obtinut o suma bunicica. As vrea sa aud atat parerile celor care s+au aflat deja in aceasta situatie (adica a celor ajunsi deja in state), cat si a celor care pot oferi informatii documentate in acest sens. Va multumesc mult.

adi_cio
12-09-2006, 06:52 PM
As vrea sa aud atat parerile celor care s+au aflat deja in aceasta situatie (adica a celor ajunsi deja in state), cat si a celor care pot oferi informatii documentate in acest sens.

Uite un thread cu pareri despre transferul de bani din Romania in SUA:
http://paginaloteristilor.ro/forum/showthread.html?t=6029
Am luat linkul de la "Similar Threads" :D.
Se afla in partea de jos a paginii :p.
Bafta

dmstangu
12-10-2006, 05:21 PM
http://paginaloteristilor.ro/forum/showthread.html?p=109720#post109720

olimpia73
12-10-2006, 08:10 PM
felicitari pentru obtinerea vizei!!
si noi ne aflam intr-o situatie similara! am vandut apartamentul si eram inclinati spre achizitionarea de cecuri de calatorie; am intrebat la Banca Trasilvania si au zis ca nu au cecuri de calatorie si trebuie sa mai asteptam daca vrem neaparat;
Ne-au intrebat ce vrem sa facem cu ele efectiv si ne-au indrumat asupra celui mai eficient mijloc de transfer; sa facem un cont la Transilvania si sa imputernicim o ruda care sa transfere ulterior banii in contul creat in America dupa obtinerea actelor.
comision 0,1% la sume peste 30.000 USD(platit la BTR) +aprox 0,1% comision la Banca din America.

Comisionul procentual este mai mare pentru sume mai mici, dar in limite rezonabile, nu se compara cu ce de la cecurile de calatorie; la cecurile de calatorie cel mai mic comision este 0,75% la BCR+plus ce mai dai in America la trasformarea lor; probabil ca nu este comision la cecuri daca cumperi direct cu ele.

Singura problema a fost legata de suma mare de bani care va fi transferata; orice suma importanta de bani care iese din tara se supune controlului autoritatilor privind evitarea spalarii banilor(ceva de genul asta); m-au rugat sa aduc o copie a actul de vanzare cumparare pentru a justifica obtinerea sumei in fata acestora.

Mai intreaba si tu o data la Banca Transilvania pentru siguranta!

sorin_a68
12-26-2006, 11:00 AM
Stie cineva daca suma maxima permisa de 10000$ de persoana, se aplica si minorilor ?. Adica 2 adulti+2minori pot intra cu 40000$ ???

sorin_a68
12-26-2006, 11:11 AM
Se discuta pe forum despre suma maxima admisa la intrare fara a fi declarata: 10000$. Tocmai am gasit o informatie in acest sens:
"Question
How much currency / money / monetary instruments can I bring into the U.S.?

Answer
There is no limit on the amount of money that can be taken out of or brought into the U.S. However, if a person or persons traveling together and filing a joint declaration (CBP Form 6059-B) have $10,000 or more in currency or monetary instruments, they must fill out a "Report of International Transportation of Currency and Monetary Instruments" FinCEN 105. If assistance is required, a Customs and Border Protection (CBP) officer can help with filling out the form.

Please be aware, if persons traveling together have $10,000 or more, they cannot divide the currency between each other to avoid declaring the currency.

For example, if one person is carrying $5,000 and the other has $6,000, they have a total of $11, 000 in their possession and must report it on a FinCEN 105. If a person or family fails to declare their monetary instruments in amounts of over $10,000, their monetary instrument(s) may be subject to forfeiture and could result to civil and criminal penalties.

The FinCEN 105 can be obtained prior to traveling or when going through CBP."

Se pare ca in cazul unei familii suma maxima este calculata per familie si nu pe membru.
sursa:
http://help.customs.gov/cgi-bin/customs.cfg/php/enduser/popup_adp.html?p_sid=KTydC4qi&p_lva=&p_li=&p_faqid=195&p_created=1043364937&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9NTcwJnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz0mcF9wdj0mcF9 jdj0mcF9wYWdlPTE*

Catalin C.
12-26-2006, 11:37 AM
Sorin, tot tu ai spus intr-un thread ca:
"Se pare ca in cazul unei familii suma maxima este calculata per familie si nu pe membru.
sursa:
http://help.customs.gov/cgi-bin/cust...0mcF9wYWdlPTE*"

sorin_a68
12-26-2006, 11:42 AM
Adevarat !!!
Scuze !!
Aceasta postare este facuta inainte de a cauta mai adanc pe net si a gasi acea informatie pe .gov.

sorin_a68
12-26-2006, 11:44 AM
In orice caz ar fi de mare utilitate daca exista cineva dintre cei participanti pe acest forum sa ne spuna daca a intrat cu mai mult de 10000$. A declarat sau nu suma ?.Ce % se percepe ca si taxe ... etc.
Bafta

christa2231ro
12-26-2006, 04:10 PM
Aici nu sunt comisioane la rascumpararea cecurilor de calatorie,doar ce va ia in tara, insa puteti avea ceva probleme sa le rascumparati in State din prima zi: unele banci cer sa aveti ID sau cont la banca lor. Plus ca sunt sume limita de rascumparare la o tranzactie:$500-$1000. Noi am avut suma mai mica per total, si am schimbat cate $1000 odata la Commerce Bank doar cu pasaportul.

Gianina
12-26-2006, 05:04 PM
In orice caz ar fi de mare utilitate daca exista cineva dintre cei participanti pe acest forum sa ne spuna daca a intrat cu mai mult de 10000$. A declarat sau nu suma ?.Ce % se percepe ca si taxe ... etc.
Noi am intrat in US cu mai mult de 10000/persoana, nu pe familie. I-am declarat impreuna intr-un singur formular, suma cumulata a noastra a depasit 20000 dar n-au fost probleme aici la intrarea in US decat ca a trebuit sa completam un formular pe care sa-l predam la vama la intrarea in US. Nu se percep taxe pe acesti bani cu care intri in US. Am declarat tot ce am avut asupra noastra, in cash dar si pe un card Visa.
Am avut insa ceva probleme la iesirea din Ro unde, vamesii au observat banii(doar cei cash) si ne-au intrebat daca avem mai mult de 10000/persoana. In cash am avut peste limita de 20000(la 2 persoane) vreo 500 dolari dar ne-au zis, ca stii, nu e voie, bla, bla, ca ii pot confisca pe toti pentru ca nu e voie sa scoti mai mult de 10000 cash din tara. S-a rezolvat apoi...in stilul romanesc.
Parerea mea este ca transferul de bani e cel mai sigur. Sa iti iei la tine pe un card Visa cat ai nevoie pentru prima luna si mai apoi cineva din familie sa transfere restul de bani in contul ce ti-l deschizi aici. Recent, cineva a trimis aici 50000 dolari, comisionul perceput de BCR a fost de 288 dolari. Totusi, au avut nevoie de dovezi si justificari, de ce se face respectivul transfer, actul de vanzare-cumparare, precum si toate informatiile bancii de aici(routing #, contul, ABA #, numele bancii, adresa postala, telefoane, toate scrise pe o hartie printata de pe calculator, fara nimic oficial pe ea). Aici s-a mai perceput la acesti bani o taxa de 10 dolari, taxa de wire.
Numai bine si bani cat mai multi tuturor,
Gianina

Shrek
12-26-2006, 06:59 PM
O fi ceva de ultima ora, ca noi sigur am venit cu mai multi si nu am completat decit formularul de declarare primit in avion. Si prin toamna tot asa era valabil.

sorin_a68
12-26-2006, 07:06 PM
Posibil ...
Pe site apare:
Last Updated
10/27/2006 01:29 PM
Dar daca ca nu se aplica nici un fel de taxa ..atunci e OK. Declari si cu asta basta.
Care ar fi solutia optima .. daca in cazul in care suma e in �.
Schimbul in $ sa-l facem in EU sau in USA ? Banuiesc ca in USA .. rata de schimb e mai favorabila in favoarea $.

Jordache
12-26-2006, 08:47 PM
Daca vrem sa transferam o suma mai mare de 10 k rudei noastre din US , cum ne sfatuiti s-o facem si as vrea sa stiu daca ea detinand suma asta trebuie sa plateasca taxe sau impozite pentru ea.
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Ruxandra a pus 2 intrebari:
1 - cum se pot transfera, sigur si fara comisioane, o suma mai mare de bani in SUA?
2 - daca se considera castig aceasta suma si daca va fi impozitata ca atare i SUA?
La prima intrebarea am inteles ca sunt 3 posibilitati:
- cash � riscuri la transport, formulare de completat � iar la o suma > 10k/pers chiar confiscarea de catre vamesii romani;
- cecuri de calatorie � pe care le putem lua numai din Buc sau Tim, daca vrem sa scoatem banii in state fara commision (de la Citibank);
- card �la care se percep comisioane si la depunere si la retragere.
In concluzie, noi cei din provincie cum procedam????
La a doua intrebare poate cineva sa raspunda?
Ii rog pe cei cu experienta sa ne lamureasca.

Shrek
12-26-2006, 09:14 PM
Intrebarea Ruxandrei e mai veche de 2 ani. Sorin a postat o intrebare chiar acum, de aceea s-a raspuns la a lui.

Crissti
12-26-2006, 09:38 PM
in state fac mishto de tine daca te duci cu euro - vorba vine - adevarul este ca mult, mult mai pagubos schimbul in state. ceva de genul 1,12 fatade 1,2 chiar 1,3 pe aici.

Shrek
12-26-2006, 09:55 PM
Am vazut in trecere cursul euro-USD acum 2 zile, intr-un Mall, la un birou de schimb. Era 1.25; intrebarea este citi bani se pot schimba acolo. Poate totusi sumele mari este bine sa le schimbati la banca.

Jordache
12-26-2006, 10:20 PM
Intrebarea Ruxandrei e mai veche de 2 ani. Sorin a postat o intrebare chiar acum, de aceea s-a raspuns la a lui.

Stiu asta... dar dupa doi ani cele 2 intrebari ale Ruxandrei sunt de actualitate si acum.
Daca poate cineva sa ne lamureasca ii multumim anticipat.

Shrek
12-26-2006, 11:07 PM
Ah, ok atunci. Poate cei mai informati vor raspunde.

Gianina
12-27-2006, 01:48 AM
Ruxandra a pus 2 intrebari:
1 - cum se pot transfera, sigur si fara comisioane, o suma mai mare de bani in SUA?
Eu cred ca nu ai cum sa transferi o suma mare de bani din Ro in Us fara sa platesti nimic, exceptand cazul in care ii iei cash la tine.

2 - daca se considera castig aceasta suma si daca va fi impozitata ca atare i SUA?
Aceasta suma nu este considerata venit in US si prin urmare nu este impozitata.
- cecuri de calatorie � pe care le putem lua numai din Buc sau Tim, daca vrem sa scoatem banii in state fara commision (de la Citibank)
Cecuri de calatorie se pot lua de la orice banca din Ro nu doar din Bucuresti sau Timisoara. Contra unui comision...In US, cand schimbi cecurile in bani nu se mai percepe comision.

Virag
12-27-2006, 02:53 AM
Eu am solutia doar la partea spusa de Gianina legata de cei 10 $. Presupun ca banca destinatara a fost ceva gen Bank of America sau Wells Fargo, adica cu tot felul de taxe, pe ce nici nu gandesti. Exista insa banci care nu percep nici un comision pentru primirea de wire transfers.
De fapt, daca ma gandesc bine, nici nu stiu daca nu acestea sunt cele care predomina.

Caz concret: am primit bani din Romania direct in GMAC insured savings, zero fees.

Gianina
12-27-2006, 07:59 AM
Eu am solutia doar la partea spusa de Gianina legata de cei 10 $. Presupun ca banca destinatara a fost ceva gen Bank of America sau Wells Fargo, adica cu tot felul de taxe, pe ce nici nu gandesti. Exista insa banci care nu percep nici un comision pentru primirea de wire transfers.
Exact, a fost Wells Fargo, dar in afara celor 10 $ pentru wire, nu s-a mai platit absolut nimic, nici un alt comision aici in afara celui platit la BCR in Ro.

Virag
12-27-2006, 08:34 AM
In fine, e vorba ca aici oferta e intr-adevar variata si daca stai sa "shop around" reusesti sa eviti unele taxe percepute de banci.
In sens invers a scris deja Maximus ca Washington Mutual nu percepe taxe la expedierea de wire, insa s-a trezit din pacate ca bancile intermediare au perceput o astfel de taxa.

Jordache
12-27-2006, 10:52 AM
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Nu este vorba de o suma prea mare...12-13K la doua persoane...dar asta este toata averea noastra in state.
Daca tot se platesc comisioane poate ne ajutati sa aflam unde sunt cele mai mici.

Jordache
12-27-2006, 11:01 AM
Am citit cam tot ce sa- scris pe aceasta tema..dar in 2-3 ani lucrurile se mai schimba si din acest motiv am revenit la intrebarile Ruxandrei.
Potrivit Gianinei, pe 08-15-2004, se puteau cumpara cecuri de calatorie din tara "fara comision bancar" si puteai primi cash in state tot "fara comision" dar ...numai de la Citibank.
Dar ca sa le poti schimba, cecurile trebuiau sa fie emise de o filiala Citibank din Romania, si care erau la acea vreme numai in Buc si Tim.

Jordache
12-27-2006, 11:07 AM
Din raspunsul dat de Gianina ieri, si pentru care ii multumesc, am inteles ca lucrurile s-au schimbat.
Putem lua cecuri, indiferent de banca, cu un comision ... iar in state, la schimarea in cash, nu se mai percepe comision.
Sunt derutat....
De acolo lucrurile poate vi se par simple, dar din Romania...

Virag
12-27-2006, 11:44 AM
Diferenta intre bancile de aici si cele din Romania este ca acolo piata nu este inca saturata, si nu s-a ajuns la nivelul de competitivitate in care sa fie oferite avantaje serioase clientilor bancari.
Din pacate, noi nu prea mai stim ce se intampla in Romania, am inteles ca au mai aparut si alti actori in peisajul bancar, plus ca s-au mai repozitionat si cei existenti. Eu zic sa comparati BCR, Transilvania, eventual si BRD, ideal ar fi ca Citibank, HSBC sau alte banci mari sa-si fi deschis divizii romanesti. Nu este cazul inca, din pacate.
Asa ca de taxele din Romania... nu prea stim. In schimb daca va uitati printre bancile din State, eventual dupa ce ajungeti aici, veti putea gasi unele care sunt mai ingaduitoare cu taxele. Eu am dat exemplul GMAC Bank, nu am o lista pe criteriul "fara taxe de primire wire transfer". Va mai uitati si voi dupa ce ajungeti.
Mda, pacat ca nu exista in Romania nici Washington Mutual, ei ofera pana si travelers' checks fara suprataxa.

Misoti
12-27-2006, 03:54 PM
Despre Citibank din Timisoara pot sa va spun ca acum 2 ani cand am fost pe acolo sa ne interesam cum sa transferam bani in state ne-au intrebat daca suntem clienti si ne-au spus ca nu putem fi clienti decat daca deschidem un cont cu minimum 25.000 de dolari. Poate s-au mai schimbat lucrurile intre timp, nu stiu, poate ne spune cineva din tara.

dmstangu
12-28-2006, 12:24 AM
Citibank Romania nu a avut retail business (adica clienti persoane fizice) pana acum doi ani. Faceau anumite exceptii, ca de exemplu pt. persoane ce aveau mai mult de $25k sau alte conditii. Eu, de exemplu, sunt client Citi Timisoara din 2000, fara sa fi avut vreodata la ei mai mult de $3k...:cool:

Acum si-au deschis retail si sunt destul de agresivi, sa castige piata.

Putin off-topic: ma intorc in RO din cand in cand si gasesc cu suprindere ca si sistemul bancar s-a adaptat la economia de "butic", "consignatia", "magazin mixt" sau cum vrei sa-i spuneti, tipic mioritica! Tot al patrulea parter de bloc e banca, dom'le! Unde ieri era tutungerie, azi e agentie Raiffeisen! Unde ieri era gogoserie, azi e BRD! In locul sifonariei de la colt, acum sade mandru sediul unui ING Self-Banking de toata frumusetzea! Si sa-mi zica mie cineva ca romanii n-au bani!;) Sau nu sunt moderni!:rolleyes:

Deci, on topic acum, cum s-a mai zis: ca la piatza, tata!! Cat e una bucata wire transfer? Asa mult? Bun, da' nu-mi iei bani si pe punga de 1 leu, nu! Imi iei? Sautare! Mamaie, la mata cat e cecu' de calatorie? Cu plic cu tot? Il iau!

Mercic!

Virag
12-28-2006, 12:42 AM
Corect, ca la piata! Sensul e de fapt pozitiv: ca banca, ai produse mai ieftine, castigi cota de piata.
Intr-adevar, de vazut si ING. In USA au fost la un moment pe val in ceea ce priveste internet banking-ul. Chiar si acum ofera produse relativ competitive, checking cu 3% si savings cu 4.5%. De retinut insa ca sunt internet-based, deci nu va bazati pe bancile fizice (adica "brick and mortar", constructie efectiva, nu doar pe internet).

Jordache
12-28-2006, 08:10 PM
Citibank Romania nu a avut retail business (adica clienti persoane fizice) pana acum doi ani. Faceau anumite exceptii, ca de exemplu pt. persoane ce aveau mai mult de $25k sau alte conditii. Eu, de exemplu, sunt client Citi Timisoara din 2000, fara sa fi avut vreodata la ei mai mult de $3k...:cool:

Acum si-au deschis retail si sunt destul de agresivi, sa castige piata.

Putin off-topic: ma intorc in RO din cand in cand si gasesc cu suprindere ca si sistemul bancar s-a adaptat la economia de "butic", "consignatia", "magazin mixt" sau cum vrei sa-i spuneti, tipic mioritica! Tot al patrulea parter de bloc e banca, dom'le! Unde ieri era tutungerie, azi e agentie Raiffeisen! Unde ieri era gogoserie, azi e BRD! In locul sifonariei de la colt, acum sade mandru sediul unui ING Self-Banking de toata frumusetzea! Si sa-mi zica mie cineva ca romanii n-au bani!;) Sau nu sunt moderni!:rolleyes:

Deci, on topic acum, cum s-a mai zis: ca la piatza, tata!! Cat e una bucata wire transfer? Asa mult? Bun, da' nu-mi iei bani si pe punga de 1 leu, nu! Imi iei? Sautare! Mamaie, la mata cat e cecu' de calatorie? Cu plic cu tot? Il iau!

Mercic!

Si la noi, un oras de 100.000 de locuitori, au aparut in ultimii ani banci noi, dar nu il locul buticurilor sau tutungeriilor ...si-au ridicat cladiri noi, moderne si cred ca asta e de bine.
Unele banci si-au deschis chiar filiale si au montat bankomate in cateva cartiere.
Noi suntem multumiti ca putem efectua operatiile bancare fara sa ajungem in centru.
Cand o banka se extinde inseamna ca are clienti, nu am curajul sa afirm ca merge si economia atat de bine.
Avem cateva milioane de romani la munca peste hotare iar bancile transfera agoniseala lor in Romania, pentru comisioane grase, schimba valuta in lei etc.

Jordache
12-28-2006, 09:01 PM
Diferenta intre bancile de aici si cele din Romania este ca acolo piata nu este inca saturata, si nu s-a ajuns la nivelul de competitivitate in care sa fie oferite avantaje serioase clientilor bancari.
Din pacate, noi nu prea mai stim ce se intampla in Romania, am inteles ca au mai aparut si alti actori in peisajul bancar, plus ca s-au mai repozitionat si cei existenti. Eu zic sa comparati BCR, Transilvania, eventual si BRD, ideal ar fi ca Citibank, HSBC sau alte banci mari sa-si fi deschis divizii romanesti. Nu este cazul inca, din pacate.
Asa ca de taxele din Romania... nu prea stim. In schimb daca va uitati printre bancile din State, eventual dupa ce ajungeti aici, veti putea gasi unele care sunt mai ingaduitoare cu taxele. Eu am dat exemplul GMAC Bank, nu am o lista pe criteriul "fara taxe de primire wire transfer". Va mai uitati si voi dupa ce ajungeti.
Mda, pacat ca nu exista in Romania nici Washington Mutual, ei ofera pana si travelers' checks fara suprataxa.

Va multumesc pentru sugestii ...dar as dori sa lamurim mai intai problema cecurilor de calatorie.
Am vrut sa aflu, mai intai,care sunt bancile americane cu sucursale la noi..
Din lista indicata de tine, numai Citibank opereaza la noi, in cateva orase din tara Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Ploieşti, Sibiu, Timişoara
Ma voi interesa de conditiile de emitere a cecurilor, in acest moment, in Romania,dar nu stiu daca ma vor lamuri si in privinta conditiilor din state.
Daca iau cecuri de calatorie de la Citibank ce proble apar in state cand voi dori sa le schimb?
Se percepe comision si cam cat... ce acte trebuie sa prezinti...
Ma refer strict la Citibank

msim
12-29-2006, 11:51 AM
Mai este o banca :Leumi Bank Romania http://www.leumi.ro/despre_banca.html

Am sa verific care dintre cele doua sunt mai avantajoase.

msim
12-30-2006, 10:23 AM
Mai este o banca :Leumi Bank Romania http://www.leumi.ro/despre_banca.html

Am sa verific care dintre cele doua sunt mai avantajoase.

La Citybank e jale... Trebuie sa faci un depozit de 25k. Nu sunt interesati de relatii cu persoane fizice. Leumi nu are filiale in toate orasele (slabut).

Justinia
12-30-2006, 12:40 PM
Leumi Bank. Am descoperit-o si eu saptamana trecuta si am de gand sa investighez cat mai amanuntit. Pana una alta, am descoperit ca mai peste tot in State , mai ales pe west coast gasesti Leumi Bank.

zorobabel
01-07-2007, 11:58 AM
o intrebare adiacenta topicului:

Sunt persoane care au ajuns in America cu un card visa electron? Daca da, a fost acceptat la plata?

tarjoadi
01-09-2007, 01:48 PM
Salut,

Si eu caut o solutie de a transfera bani Romania -> USA(Bank of America) aproape lunar si cu comision mic. Am inteles ca BCR iau un comision de 10 $, dar cand am fost la banca si am intrebat, se uitau aia la mine ca boul la poarta nou.

Tana si Virag, in ce conditii ati efectuat acest transfer?
Pe langa acel 10% se mai cere un procent din suma trimisa?
Care este suma minima de trimis?

Multumesc

Virag
01-09-2007, 02:14 PM
Ceea ce vrei tu sa faci se cheama wire transfer. In principiu ai ievoie de numele bancii destinatare, de numarul ei de routing si de numele titularului contului si numarul contului in care vor fi virati banii.
Poate ca ai dat de o persoana care nu stie despre ce este vorba. Incearca sa dai de altcineva care este in cunostinta de cauza. Ar fi bine sa vezi ce comisioane de expediere percep mai multe banci (as sugera sa intrebi si la Banca Transilvania, printre altele).
Eu cand am spus de $10 perceputi aici de Bank of America sau de Wells Fargo (pe care nu le recomand), m-am referit la comisionul la destinatie. Am mai dat experienta personala, adica GMAC Bank nu a perceput nici un comision pentru wire transfer-ul in contul meu deschis la ei. Presupun ca la fel se intampla si in cazul altor banci (vreau sa spun, banci americane) care isi fac reclama cu sloganul "No hidden fees", iar in lista taxelor percepute nu apare aceasta).
Nu stiu de vreo suma minima, insa din cauza acestor taxe wire transferul nu este rentabil decat la sume mari, de ordinul miilor de dolari. Ar mai fi si un aspect practic, si acum ma refer la faptul ca sume mici poti sa le pui pur si simplu in buzunar, dar cele de peste $10K ridica anumite probleme ce tin atat de securitatea individuala, cat si de necesitatea de a declara sumele la intrarea pe teritoriul USA.

Daca te intereseaza sa trimiti din Romania in USA in mod regulat, mai bine ar fi sa deschizi acum un cont de card (debit) in dolari la BCR sau o alta banca romaneasca. Cei din Romania depun banii in contul cardului (card care pleaca apoi in State cu titularul). In state, banii pot fi ori scosi la un bancomat (taxa BCR de minim $5, plus taxa de bancomat, poti extrage zilnic maxim $500) ori utilizati pentru cumparaturi (caz in care nu ti se percepe alt comision decat acel 1% sau cat o fi, de conversie valutara - nu stiu daca se aplica in cazul in care cardul tau este deja in dolari-, nu exista limita zilnica).

tarjoadi
01-09-2007, 02:41 PM
Situatia este in felul urmator:Intentionez sa obtin un re-entry permit si sa revin in Romania pentru o perioada de pana la 2 ani. Pentru a nu lasa impresia ca-mi abandonez statutul, un avocat de la imigrari m-a sfatuit sa-mi mentin un cont activ. Astfel intentionez sa-mi fac un cont la o banca americana si sa transfer bani 1 data la 2 luni din Ro in acel cont. Totodata o sa fac si niste cumparaturi online folosind acel cont din america.

Da aceasta eram interesat de wire transfer, dar se pare ca este destul de scump....deci va trebui sa caut alta solutie....

zorobabel
01-23-2007, 10:57 PM
o intrebare adiacenta topicului:

Sunt persoane care au ajuns in America cu un card visa electron? Daca da, a fost acceptat la plata?

Hai ca am aflat!
Aseara am platit cu un card visa electron la supermarket! deci merge.

Justinia
01-24-2007, 01:15 AM
Dar din State in Ro, se procedeaza la fel?

Adica gasesc o banca care are corespondent in Ro si trimitd in contul meu in State in cel din Ro? sau cum?

adi_cio
01-24-2007, 06:20 AM
Dar din State in Ro, se procedeaza la fel?

Cateva solutii aici:

http://paginaloteristilor.ro/forum/showthread.html?t=5364&page=1

Bafta:good:

Justinia
01-24-2007, 01:47 PM
Citit, citit si rascitit, Adi :) , multzam, insa vroiam ceva caz concret, d-aia am intrebat aici. Nu presupuneri si calcule.

Ma gandeam ca poate cineva proaspat sosit sau din cei cu vechime au gasit o solutie cat mai avantajoasa.

De WU si MoneyGram stiam si as fi vrut sa le exclud, dar daca pana la urma nu gasesc ceva convenabil...raman la ele. Pana ma dumiresc si eu :)

dmstangu
01-24-2007, 05:15 PM
De WU si MoneyGram stiam si as fi vrut sa le exclud, dar daca pana la urma nu gasesc ceva convenabil...raman la ele. Pana ma dumiresc si eu :)Justinia,

Nu-ti recomand WU sau MG, sunt extrem de scumpe. Treaba e simpla.

Banuiesc ca banii ii ai intr-o banca in USA. Cere-i beneficiarului din RO sa-si deschida un cont in dolari la orice banca din Romania si sa iti trimita instructiuni de plata in contul respectiv (le va primi de la banca din RO).

Apoi faci simplu wire transfer din banca ta din USA in banca lui din RO. Sigur, comisioanele vor fi mai mici decat la WU sau MG. Nu prevad un cost mai mare de 25 de dolari, indiferent de suma...

Daca vrei sa faci transferuri multe si dese, ar mai fi o solutie: fa un debit card (VISA) pe contul din USA si trimite-l in RO. Cei de acolo vor scoate apoi lei de la orice bancomat (cu un comision banuiesc eu nu mai mare de 2%).

Parerea mea.

adi_cio
01-24-2007, 05:42 PM
Daca vrei sa faci transferuri multe si dese, ar mai fi o solutie: fa un debit card (VISA) pe contul din USA si trimite-l in RO. Cei de acolo vor scoate apoi lei de la orice bancomat (cu un comision banuiesc eu nu mai mare de 2%).

USA -> Romania
Da...
Asta am sa incerc si eu. Dar o sa fac contul direct pe numele beneficiarului. Se poate, cu o procura.
Cand o sa trec la treaba o sa va dau detalii:good:

dmstangu
01-24-2007, 10:02 PM
USA -> Romania
Da...
Asta am sa incerc si eu. Dar o sa fac contul direct pe numele beneficiarului. Se poate, cu o procura.Da' beneficiarul nu trebuie sa fie rezident in USA, ca sa i se poata deschide cont?

adi_cio
01-24-2007, 10:17 PM
Da' beneficiarul nu trebuie sa fie rezident in USA, ca sa i se poata deschide cont?

Nu, din informatiile pe care le-am gasit in linkul pe care l-am dat Justiniei
Uite un rezumat:


am gasit ceva informatii legate de acest subiect pe site-ul romanilor din zona Seattle (http://www.romaniinseattle.com/Default.aspx?catID=&artID=55):

Pentru a trimite bani in Romania aveti la dispozitie cateva alternative, in functie de suma care vreti sa o trimiteti, comisioanele percepute si timpul in care banii vor ajunge in Romania:

1. Carte de debit - aceasta este varianta cea mai buna pentru transferuri regulate de sume mici catre aceeasi persoana, preferabil parinte sau frate/sora. Este esential sa fie o persoana de incredere, pentru ca se pot scoate mai multi bani decat exista in cont si dumneavoastra veti fi responsabil sa acoperiti toata suma. Acest dezavantaj este cumva compensat de faptul ca, in general, nu se pot scoate mai mult de $500 pe zi (in cazul First Tech, posibil alta suma la alte banci sau tipuri de cont) si puteti urmari activitatea din acest cont online pe site-ul Internet al bancii. La banca dumneavoastra deschideti un "joint account". Un "joint account" are doi sau mai multi proprietari: dumneavoastra ("primary owner") si persoana din Romania("joint owner") careia vreti sa-i transferati banii. Solicitati o carte de debit pentru acest cont pe numele "joint owner"-ului dar cereti sa fie trimisa pe adresa dumneavoastra. Trimite-ti cardul in Romania, dar nu-l activati pana nu v-ati asigurat ca a ajuns la "joint owner". Numai dupa ce cardul a ajuns la destinatie dati telefon si activati cardul. Tot numai atunci trimite-ti si numarul PIN. In cazul in care cardul este furat nu va putea fi folosit pentru ca nu este activat si nici PIN-ul nu este cunoscut. In cazul in care cardul se pierde pe drum, sunati la banca si anulati-l. Acest card poate fi folosit la ATM-urile din Romania (cardurile VISA in mod sigur, nu stiu ce alte carduri mai pot fi folosite). In functie de ATM-ul folosit, un comision de aproximativ 0.5% dar nu mai putin de $1 va fi perceput. Pentru o vreme BancPost-ul nu percepea nici un comision dar acest lucru s-a schimbat.
Avantaje:
* Comision mic si numai la extragere. Nici un comision la tranfer.
* Transfer convenient direct din contul dumneavoastra de la banca.
* "Direct Deposit" in cazul in care banca dumneavoastra va ofera acest serviciu.
* Transferul se face instantaneu.

Dezavantaje:
* Se pot scoate mai multi bani decat exista in cont. Daca aveti "overdraft protection" banii vor fi extrasi automat din alte conturi.
* Nu se pot scoate mai mult de $500/zi in cazul cardurilor First Tech (interesati-va la banca dumneavoastra pentru limita existenta in cazul dumneavoastra).
* Nu poate fi folosit decat pentru a trimite bani persoanelor apropiate si dureaza cam 2 luni pana cand veti putea incepe sa transferati bani.
* Unele conturi necesita o balanta minima de $50.
* Impozitul pe dobanda generata de acest cont va fi platit de dumneavoastra in SUA.

2. Cont personal la banca americana pentru persoana din Romania - aceasta optiune este foarta similara cu cea de mai sus dar este de preferat din multe puncte de vedere. Din pacate nu stim daca avem toata informatiile necesare. Puteti crea un cont personal la o banca din America pentru persoana din Romania. Pentru a face acest lucru aveti nevoie de o imputernicire ("power of attorney") de la persoana din Romania. Pentru ca persoana din Romania nu este rezident in America, nu va platii nici un fel de impozit pe dobanda generata de acest cont. Pentru aceasta, va trebui completat formularul IRS numit W-8BEN. Pentru ca acest cont este detinut de persoana din Romania, aproape toate dezavantajele de mai sus sunt eliminate in timp ce avantajele raman aceleasi. Daca cineva a facut acest lucru as aprecia foarte mult daca ar putea ajuta cu mai multe detalii.

3. Western Union - foarte bine cunoscut atat in strainatate cat si in Romania.

4. Money Gram - daca cineva a folosit acest serviciu am dori sa stim mai multe detalii despre procedura.

5. Transfer bancar - convenabil pentru sume mari de ordinul miilor de dolari. Pentru a efectua un transfer bancar catre o persoana din Romania aveti nevoie de urmatoarele informatii:
* Numele si adresa bancii din Romania la care este deschis contul
* Codul SWIFT (sau un alt cod similar) al bancii din Romania
* Numele titularului
* Numarul de cont - acest cont trebuie sa fie in dolari
La initierea transferului veti plati o taxa. In cazul First Tech, aceasta taxa este $30 indiferent de suma transmisa. In cazul bancii dumneavoastra aceasta suma poate fi diferita. Atunci cand am efectuat transferul catre BCR, la ridicarea banilor au fost percepute 2 comisioane de cate 0.5% fiecare, datorita faptului ca banii au fost transmisi printr-o banca intermediara. De asemenea, BCR necesita o balanta minima la deschiderea contului. In cazul BancPost, un singur comision de 0.5% a fost perceput atunci cand am ridicat banii. Contul BancPost poate fi deschis fara a necesita o suma minima. Daca transferati o suma mai mare de $20,000, titularul contului trebuie sa se prezinte la banca pentru a da o declaratie despre sursa/motivul acestui transfer bancar. Tranferul dureaza aproximativ 3 zile.
Alte site-uri:

- http://www.stormpay.com (http://www.stormpay.com/)
- http://www.paypal.com (http://www.paypal.com/)
- http://www.moneybookers.com (http://www.moneybookers.com/)

Asa ca voi incerca varianta nr. 2 . daca nu se poate ma bazez pe prima cu riscurile ei... Oricum cardurile vor fi in mainile unor rude foarte apropiate (tatal meu, socrul meu).

Deja am poluat subiectul.
Ptr cei interesati de transfer bani din SUA in Romania exista threadul urmator:
http://paginaloteristilor.ro/forum/showthread.html?t=5364&page=1

Sunt multe solutii dar nu a mai fost updatat de mult...
Sa incercam noi;)

Justinia
01-25-2007, 02:46 AM
Pai sa rugam pe Shrek sau Tana sau Dahlia sau cine e in zona sa mute postarile incepand cu intrebarea mea, dupa Zorobabel..la threadul respectiv USA- Romania.

Merg acolo acum si va scriu.

Justinia
01-25-2007, 02:48 AM
Sau nu, scriu aici si vor muta cu totul..

Adi, multzam ca nu te-ai suparat! Astept vestile cu procedura ta.

Dmstangu, multumesc si tie. Imi pare cea mai simpla operatiune de transfer bani din SUA in Romania. Asa intentionam sa fac, asa voi face.

sorin_a68
03-08-2007, 01:54 PM
Postez aici raspunsul telefonic al celor de la directia generala a vamilor din Romania in legatura cu suma maxima de bani admisa/persoana nedeclarata la calatoria in strainatate:

" Suma maxima admisa indiferent de destinatie este de 10.000� / persoana. La persoane se pot include si minori.
Exemplu: 4 persoane -- 10.000� x 4 =40000� .. si nu dolari ..retineti !!!
In cazul in care se depaseste plafonul admis .... si se declara la vama suma totala .... ea NU se taxeaza/impoziteaza in nici un fel ".

Nu stiu daca a mai fost postata o asemenea informatie ..dar sper ca ea sa fie utila pentru cei care ipotetic .. vor lua cu ei spre USA o suma mai mare de bani.

Bafta !!

Julian
03-14-2007, 11:52 PM
am fost astazi la o reprezentanta a leumi bank in romania....... mi s-a explicat ca pot sa transfer 20k in us daca deschid un cont in ro la care sa am un imputernicit , iar cand ajung in us deschid un cont acolo tot la leumi (este vb de miami, fl), iar persoana de aici imi transfera banii in contul de acolo.......toata operatiunea se ridica la 90 euro... inclusiv taxele bancii de corespondenta, adica la ridicarea banilor nu mai platesc nimic..... din ce stiti, este asta ok...? .....sau mai sunt chestii pe care cei de la banca nu mi le-au spus....

Jordache
03-15-2007, 12:34 AM
Interesant!
Sa inteleg ca Leumi Bank are sucursale in USA?

Julian
03-15-2007, 12:46 AM
da.............are sucursale in miami,los angeles, new york, chicago...... din ce am aflat de la sucursala din ro......

Eschil Euripide
03-15-2007, 01:01 AM
10.000 dolari de persoana cash, atat prevede legea. Din pacate nu stiu daca asta se aplica si la copii, ar fi bine sa suni la aeroport si sa ceri cu serviciul vamal si sa intrebi daca poti lua aceasta suma si pentru copil.
Gianina

Gianina,hai te rog cu timpul mai aproape,dupa...cca doi ani juma'!
Am Visa,dar nu pot sa scot decat 600/zi;comision la scos si la interogare.
Daca depui mai mult de 10K in cont,zice ca-i bai,trebuie sa dai"explicatii",daca le ai,bineinteles.
Cu acel transfer bancar,se pare ca banca se cam eschiveaza si iti propune sa actionezi personal printr-un BRD-net,sau cam asa ceva;ba te mai intreaba daca ai imputernicit pe cineva in RO,de parca ei au lasat cumva impresia la plecare, ca va fi mare incurcatura cu virarea banilor,cazul in care ai pe card mai mult de 10 mii dolari.
Ce parere ai?ca doar bancii (din RO)ii convine sa ruleze banii probabil pana eu reusesc sa-i eliberez din aceasta"stramtoare"
Multumesc si tie si celor ce cugeta si la astfel de situatii nedorite.
Eschil E.

Gianina
03-15-2007, 03:42 AM
De 3 ani de zile s-au schimbat regulile. acum cateva zile citeam pe forum ca ai voie sa scoti din tara 10,000 EURO/persoana, ceea ce mareste putin suma.
Parerea mea este ca pana in limita legala puteti sa veniti cu banii cash, nu aveti probleme cu comisioanele asa si ii aveti la dispozitie aici de indata pentru masina, chirie, depozite, etc. Daca va e frica pe drum, sunt la Samsonite niste portofele speciale care ti le poti pune ca si curea pe sub tricou, bluza, pantaloni, etc. Sfatul meu insa e sa ii tineti vizibili(poseta, borseta, etc) pana la iesirea din vama la Otopeni pentru ca la noi au crezut ca vrem sa-i tinem ascunsi de ei.
Daca aveti mai mult de atat, eu as alege varianta cecurilor de calatorie unde comisionul este mai mic decat in cazul VISA. Noi am optat la vremea respectiva pentru VISA pentru simplul motiv ca depaseam suma permisa doar cu vreo 2000 de dolari si mi s-a parut mai comod.
Daca vreti sa faceti transfer bancar, lasati contul pe numele vostru dar imputerniciti un parinte sa va trimita banii dupa ce va deschideti aici cont de checking. Sau faceti voi transferul on-line daca aveti posibilitatea. Pentru orice suma mai mare de 10000 stiu ca trebuie sa dai explicatii pentru transfer dar daca banii sunt pe numele tau si transferul se face intr-un cont pe numele tau, nu au de ce sa fie probleme.
Dupa cum am mai spus la un alt subiect, stiu un caz unde pentru 50000 transfer bancar din BCR la Wells Fargo, comisionul platit la transfer a fost de $300 la BCR si 10 dolari taxa de wire la Wells Fargo. BCR poate transfera in orice banca de aici atata timp cat are toate informatiile bancii. Banii ajung repede dar ajung sa fie disponibili in cam 3 zile.
Mai mult de atat nu stiu ce sa zic...am pierdut legatura cu realitatea din Ro. In 3 ani s-or mai fi schimbat multe.

sorin_a68
04-25-2007, 02:28 PM
Am o intrebare .. nu prea mai stiu exact cum functioneaza bancile in RO. Se poate face schimbul de euro a $ direct .. la bancile romane sau e nevoie de o tranzactie de tipul
euro -> lei (comision) ----- lei -> $ (comision) .????

Schimbul se pate face fara a detine un cont in banca .. sau e nevoie de deschiderea unui cont ? inaintea tranzactiei.

Bafta !!!

Crissti
04-25-2007, 03:25 PM
Sorin, eu am facut inainte de interviu un schimb euro/dolar. Am intrebat la multe banci si toti mi-au spus ca se face schimbul ca la casa de schimb, adica cu intermediere prin leu (asa era mai avantajos pentru ei). Am pierdut o zi intreaga sa fac socoteli fata de cursul afisat de diverse banci si pina la urma am schimbat la volksbank care in ziua aia era cel mai bun schimb. Mare diferenta nu era dar era o diferenta de luat in seama, citiva zeci de dolari de la o banca la alta, pentru suma aia. Facusem niste calcule in excel dar nu mai gasesc fisierul respectiv ca sa dau exemplul concret.

sorin_a68
04-25-2007, 06:28 PM
E clar .. voi face schimbul in Spania .. e direct euro -> dolar.
Nu ma mai complic cu intermedieri.

Virag
05-12-2007, 03:19 AM
Ca o noutate, de acum pot fi create conturi PayPal romanesti.
Deocamdata nu pot fi folosite decat pentru plati, nu si pentru incasari. Ceea ce il face util transferurilor de bani inspre State.

Cititi si voi:
http://merlin.hotnews.ro/veste-de-10-puncte-paypal-s-a-milostivit-de-ro.html

Partile mai slabe sunt:
- comisionul (pentru conturile deschise in USA este ceva gen 3.3% plus 30 centi)
- un posibil plafon maxim la trimiterea de bani, gen $500, nu stiu inca, doar v-am transmis informatia mai departe.

mihcrc
05-12-2007, 08:10 AM
daca duci cecuri de calatorie cu tine si depasesc suma admisa/membru de familie care este taxa de impozitare?

si pana la urma suma admisa este de 10k $ sau 10k E?

sorin_a68
05-12-2007, 10:27 AM
daca duci cecuri de calatorie cu tine si depasesc suma admisa/membru de familie care este taxa de impozitare?

si pana la urma suma admisa este de 10k $ sau 10k E?

Nu se ia nici un fel de impozit pe suma .. indiferent de tipul de "transfer" .. Doar trebuie declarati la vama. La calatoriile facute in UE sau din UE catre alte state suma maxima fara a fi declarata este de 10k EUR. La intrarea in USA insa suma maxima fara a fi declarata este de 10k$. Totusi ... trebuie avut in vedere ca daca persoanele circula impreuna (gen familie) suma maxima este per familie ... adica nu se pot imparti banii. Dar ..linistit nu se ia nici un fel de taxa ... doar se declara banii.... pentru evidenta intrarilor/iesirilor la fisc (ca o metoda de prevenire a spalarii banilor).

Bafta !!

MirceaGoia
05-30-2007, 03:49 AM
Justinia,

Nu-ti recomand WU sau MG, sunt extrem de scumpe. Treaba e simpla.



Am gasit MoneyGram chiar convenabil la transferurile mici de bani: cu 10$ am trimis 500$ in Ro (la Western Union era cel putin dublu).

La sume mai mari (peste 1000$) transferul bancar devine mai rentabil...

Shrek
05-30-2007, 03:55 AM
Oferta asta la Money Gram este demult, noi am folosit-o de cind am ajuns aici. Chiar si la peste 1000$ (dar nu prea mult peste), taxa a fost mai mica decit ne-ar fi costat prin banca.

vaduvabogdan
05-30-2007, 02:25 PM
Vin si eu cu o varianta. Eu am trimis din Ro in US prin http://www.moneybookers.com Au comison f mic dar aveti nevoie de de carte de credit internationala. Mai multe detalii aflati pe site.

Misoti
01-15-2008, 01:04 PM
Vreau sa trimit 30 k din USA in Ro. Ce banca sa folosesc in Ro? Stiti ceva noutati la transfer bani, unde ar fi comisionul cel mai mic?

Virag
01-15-2008, 02:00 PM
La un moment dat Maximus trimisese prin wire transfer cu WaMu pentru ca trebuia sa fie gratuit, insa o banca de pe parcurs si-a oprit totusi comision.
LA sume de-astea mari merita sa incerci transferuri cu sume fixe, aceleasi pentru $500 sau $30K, daca gasesti discutia lui Maximus, parca se propusese acolo chiar si Bank of America, ce are o droaie de taxe, insa la sume mari s-ar putea sa fie mai avantajoasa.

crazydoc
01-15-2008, 07:29 PM
Eu am trimis prin Reiffeisen fara probleme de cateva ori . A fost totul ok , in 5 zile mi-am putut vedea banii in contul din Sate .Cea mai mare suma a fost in jur de 6 mii insa . Comisionul maxim in cazul meu a fost 45 euro .

dmstangu
01-15-2008, 08:34 PM
Eu am trimis prin Reiffeisen fara probleme de cateva ori . A fost totul ok , in 5 zile mi-am putut vedea banii in contul din Sate .Cea mai mare suma a fost in jur de 6 mii insa . Comisionul maxim in cazul meu a fost 45 euro .Intrebarea era despre un transfer in directie opusa.

@Misoti: shop around. Forumistii au experiente prea variate ca sa obtii cel mai bun raspuns.

tmuresan
01-15-2008, 10:33 PM
Vreau sa trimit 30 k din USA in Ro. Ce banca sa folosesc in Ro? Stiti ceva noutati la transfer bani, unde ar fi comisionul cel mai mic?
Cel mai bine ar fi sa dai tu (sau persoana) din Romania niste telefoane la cateva banci in Romania. Sunt convins ca sunt diferente considerabile la comisioane. De fapt, chiar daca e diferenta mica, pentru suma care vrei sa o trimiti va fi o pierdere simtitoare.
Succes!
PS: Noi am tot trimis bani in Romania, dar abia de putin timp am aflat ca se incaseaza un comision si acolo, pe langa cel de aici.

tmuresan
01-15-2008, 10:37 PM
Uite aici cateva din comisioanele la Volksbank:
http://www.volksbank.ro/imagini/Tarife%20si%20comisioane%20persoane%20fizice.pdf
:datlacap:

oxigen
12-12-2008, 09:51 PM
Vin si eu cu o varianta. Eu am trimis din Ro in US prin http://www.moneybookers.com Au comison f mic dar aveti nevoie de de carte de credit internationala. Mai multe detalii aflati pe site.

De la Moneybookers banii nu mai pot fi trimis catre conturi din SUA, indiferent de unde, din Romania, din SUA, etc.

Merge paypal, a incercat cineva? si cum se poate face? Mosh Craciun a constatat ca nu m-am imbogatit in America chiar asa tare precum credeam, iar Moneybookers tocmai l-au faultat pe Mosh :(

charlye30
12-12-2008, 11:14 PM
De la Moneybookers banii nu mai pot fi trimis catre conturi din SUA, indiferent de unde, din Romania, din SUA, etc.

Merge paypal, a incercat cineva? si cum se poate face? Mosh Craciun a constatat ca nu m-am imbogatit in America chiar asa tare precum credeam, iar Moneybookers tocmai l-au faultat pe Mosh :(

Woow .... nu le sti pe toate ? ..... :cint:
Prin paypal merge sa faci plati online sau sa trimiti bani dintr-un cont paypal in altul.
Dar nu poti scoate banii ...pt ca nu exista posibilitatea. Poti plati doar la magazinele virtuale .

charlye30
12-13-2008, 12:13 AM
Apropos .... Oxygen .... nu e rentabil paypal la transfer bani.
Este bun doar la platile online .... dar la transfer bani comisionul este destul de mare , mai ales pt faptul ca nu i scoti ( ai o carte de credit sau mai multe atasate la contul paypal pt plati ) .... pt o atat de mare publicitate cat i s-a facut anii trecuti.
Asta stiu pt Europa .... dar nu cred ca in USA e diferit sistemul paypal.